Filtry

Plané neštovice: Riziko nákazy při pásovém oparu

Můj otec má pásový opar, objevil se mu ve čtvrtek a dneska šel k lékaři, který to potvrdil. Celý víkend jsme byli u něj a máme dceru (v srpnu ji budou 4 roky) ještě neměla plané neštovice. Je možné, že by u ní mohli propuknout? Za týden odlétáme na dovolenou k moři.
Kožní projevy (puchýřky) pásového oparu mohou být zdrojem infekce pro své okolí, i když riziko je výrazně menší, než od osoby s planými neštovicemi. Infekční bývají puchýřky do zaschnutí.  Záleží, do jakého kontaktu se dcera dostala, zda v době Vaší návštěvy byly puchýřky vytvořeny.
Inkubační doba planých neštovic je 6–23 dnů. Existuje možnost očkovat kontakty s planými neštovicemi do 72 hodin po kontaktu, poslední den je dnes, počítáme-li sobotu. Sníží se tak riziko rozvoje onemocnění. Zároveň je třeba uvést, že se jedná o vakcínu, po které je vhodný 7-denní šetřící režim.

MUDr. Hana Ševčíková

 

HPV: Očkování v dospělosti

Ráda bych se Vás zeptala, je mi 35 let, jaké typy očkování proti HPV u mě připadají v úvahu?
Doporučuji nechat se očkovat vakcínou Gardasil 9 proti 9 typům papilomavirů. Vakcína je doporučená do věku 45 let, vakcína je účinná í proti genitálním bradavicím. 

MUDr. Ilona Kochová

Virová hepatitida A: Očkování po kontaktu

Chtěl jsem se zeptat, zda má smysl se dodatečně očkovat proti žloutence A? Od neděle jeden kolega z práce leží v nemocnici se žloutenkou A.
I po kontaktu s nemocným člověkem má cenu se co nejdříve očkovat. Žloutenka má dlouhou inkubační dobu a než byste onemocněl, tak by se měly vytvořit protilátky.
Můžete se objednat na očkování i do našich očkovacích center na telef. lince 545 123 321 nebo na webu www.ockovacicentrum.cz.

MUDr. Ilona Kochová

Kuba: Cholera

Budeme cestovat na Kubu, ale v červenci 2017. Budeme projíždět ostrov, bydlet i u místních a budeme pobývat i v Havaně. Chci se tedy zeptat, zda je v současné době nutno se očkovat proti choleře? Co vím, tak nákaza co byla zavlečena na Kubu z Haiti, probíhala hlavně v letech 2012–2014 a pak jsem četla ještě o nějakém případu z roku 2015.
Epidemie cholery probíhala na Kubě, a to v Havaně a ve východních oblastech země  zejména v letech 2012, 2013 . V současné době epidemické riziko není hlášeno. Nebezpečná je především voda z neznámých zdrojů, kontaminovaná lidskými výkaly a nedostatečně tepelně zpracované jídlo s kterým manipuloval nakažený člověk. Nebezpečný je rovněž led, přidávaný do nápojů, neboť toxin této bakterie přežívá i ve zmrazeném stavu. V prevenci této nákazy je tedy důležité mytí si rukou, dodržování hygieny vody a potravin, zásad bezpečného stravování, nepřidávat led do nápojů, pít pouze originál balenou spíše sycenou nebo filtrovanou vodu, používat balenou vodu i na čištění zubů, ovoce a zeleninu je lépe jíst pouze oloupané. Vakcína je v nápoji.

MUDr. Ilona Kochová 

Černý kašel: Očkování rodiče a kojence

Mám dvouměsíční dceru. Ve třech měsících (přesně za měsíc) bude dcera očkována kombinovanou vakcínou i proti černému kašli. Sama proti němu očkována nejsem. Má smysl, abych se já nechala nyní očkovat (aby byla dcera chráněna skrze předání protilátek kojením)? Vyhýbáme se uzavřeným prostorům jako jsou obchodní domy, apod. Jezdíme na víkendy k prarodičům, chodíme ven na procházky.
Je ideální, pokud jsou rodiče kojenců očkováni proti černému kašli, rodiče totiž bývají nejčastějším zdrojem nákazy pro své dítě, které ještě nemá protilátky. Protilátky se dítěti předají nejlépe transplacentárně během gravidity, ale pouze v případě, že je maminka dítěte sama má. To v případě maminek ve věku 25 let a výše nemusí být vždy. Dítě získá ochranu proti černému kašli až 14 dnů po podání 2. dávky vakcíny, kterou plánujete. Doporučuji naočkovat se co nejdříve a to nejen Vy, jako maminka, ale i otec, případně prarodiče, pokud se často navštěvujete nebo bydlíte ve společné domácnosti. Vzhledem k tomu, že jste v dětství byli proti černému kašli očkováni, protilátky se vytvoří velmi brzy po očkování.

MUDr. Hana Ševčíková

Zika: Riziko nákazy v těhotenství

Má kamarádka je momentálně na cestách po zemích Latinské Ameriky. Až se vrátí, budu v 2. měsíci těhotenství. Můj dotaz zní – existuje reálná hrozba, že by mě mohla eventuálně nějakým způsobem nakazit virem Zika? Nerada bych se jí vyhýbala.
Horečka Zika je přenášena komáry, krevní transfúzí, pohlavním stykem a z matky na dítě v průběhu gravidity. Komáři, kteří se uplatňují v přenosu, jsou druhu Aedes, přenos komáry druhu Culex, kteří se vyskytují v našem prostředí nebyl zatím prokázán. Reálné riziko přenosu neshledávám.

MUDr. Hana Ševčíková

JAR: Meningokokové nákazy

Ráda bych se zeptala na názor očkování pro dospělé proti meningokokovi při cestování do JAR a Mosambiku? Na případné vedlejší účinky a jestli to má vůbec smysl?
Záleží od charakteru pobytu, jeho délky, od míry kontaktu s místní populací apod. Smysl to určité má, tato nemoc se vyskytuje i u nás v ČR. Doporučoval bych alespoň čtyřvalentní vakcínu proti seroskupinám A,C,Y,W-135. K tomu jako základ i očkování proti hepatitidám a kvůli Mosambiku i proti břišnímu tyfu. Nezbytný bude i kvalitní repelent.
Pokud se nebudete po očkování 3 dny příliš zatěžovat, s nežádoucími účinky se běžně nesetkáváme, nepočítám-li citlivost v místě vpichu. 

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., MBA, FRCPS.

Tetanus: Promeškání termínu přeočkování

Cca za 10 dní odjíždíme s manželem na 3 měsíce do Rakouska a poté na 3 měsíce do Slovinska (pracovat na farmách). Manžel předevčírem zjistil, že má prošlé očkování tetanu, poslední očkování proběhlo v roce 2001. Jak v této situaci nejlépe a nejrychleji postupovat prosím? Je nutný odběr krve, kam ho praktický lékař poslal? Bude stačit jedna dávka, nebo bude nutné jich absolvovat více? (Nebo to se pozná až z té krve?) Snažíme se shromáždit informace z různých zdrojů, protože jeho současný i bývalý praktický lékař podává nejasné informace.
Očkování proti tetanu se provádí u zdravých osob do 60 let co 15 let, u osob nad 60 let a imunodeficitních co 10 let. Pokud je interval delší, ve Vašem případě je to 16 let, je vhodné vyšetřit hladinu paměťových protilátek proti tetanu a na základě této hodnoty pak rozhodnout, zda bude stačit jedna dávka nebo zda je hladina tak nízká nebo negativní, že se budou muset podat dávky tři – tato situace však nastává málokdy.
Pokud by se náhodou stalo, že výsledky nebudou do doby Vašeho odjezdu k dispozici, v každém případě je vhodné podat minimálně jednu dávku.

MUDr. Hana Ševčíková

Klíšťová encefalitida: Očkování po prodělání zánětu mozkových blan

Ve 3 letech jsem prodělala zánět mozkových blan (z chřipky). Nyní je mi 28 a přemýšlím o nějaké účinné prevenci (sportuji a chodím do lesa). Co byste mi, prosím, navrhovali? Můj stávající lékař doporučuje očkování proti klíšťové encefalitidě, ale mám trochu obavu z možných reakcí na tuto vakcínu nebo jejích nežádoucích následků.
Pokud ráda sportujete a chodíte do přírody, je očkování proti klíšťové encefalitidě určitě vhodné. Jedná se o závažné onemocnění, mnohdy s trvalými následky, které se nedá kausálně léčit. Očkování proti této nemoci je nejrozšířenějším nadstandardním očkováním v ČR a je velmi dobře snášeno. O režimových opatřeních po očkování Vás poučí očkující lékař, k nejčastějším nežádoucím účinkům patří pouze mírná bolestivost v místě aplikace a únava v den očkování. Ochrana nastupuje po podání 2. dávky cca za 14 dnů a poté je potřeba podávat další dávky v pravidelných intervalech.

MUDr. Hana Ševčíková

Spalničky: Očkování v dospělosti

Dobrý den kamarád, r. nar. 1979 se chystá do Rumunska a Maďarska, kde probíhá epidemie spalniček (viz info Státního zdravotního ústavu). Doporučuje se přeočkování proti spalničkám? Jde o výkon hrazený zdravotní pojišťovnou, nebo platí klient?
Obnovení obranyschopnosti proti spalničkám je vhodné, pokud člověk cestuje do místa výskytu, protože se jedná o kapénkovou nákazu. Osoba narozená v roce 1979 by měla být v dětství proti spalničkám očkována, ale účinnost očkování v čase klesá a v současné době už nemusí být hladina protilátek na ochranné hladině. Očkování proti spalničkám v dospělosti je v režii jednotlivce. V současné době probíhá epidemie v Rumunsku a to hlavně u kojenců a malých dětí.

MUDr. Hana Ševčíková

Maledivy: Cesta během těhotenství

Dobrý den, jaké je pro mě riziko letět ve II. trimestru na Maledivy. Těhotenství bez problémů a nevolností. Mám očkování proti žloutence, žluté zimnici, břišní tyfus a samozřejmě tetanus.
Vzhledem k tomu, že nelze vyloučit nákazu horečkou Zika v oblasti Malediv a zejména k tomu, že infekce horečkou Zika v průběhu gravidity může mít neblahý vliv na zdraví plodu, cestu na Maledivy nedoporučuji. Preventivní opatření spočívající v ochraně před komáry, kteří onemocnění přenáší (oděvy, repelenty , moskytiéry..) neposkytují spolehlivou ochranu. Pro podrobnější vysvětlení doporučuji osobní konzultaci v centru očkování a cestovní medicíny.

MUDr. Hana Ševčíková

Zanzibar: Cesta s malým dítětem

Chceme cestovat do Zanzibaru, kde je povinný břišní tyfus a žlutá zimnice. Máme jednoletého syna, kterého nedoporučují na břišní tyfus očkovat pro nízký věk dítěte. Je to tak v pořádku? A kdy nejdříve dítě očkovat?
Pokud přilétáte na Zanzibar přímo z Evropy, nebo máte v zemi s endemickým výskytem žluté zimnice tranzit kratší než 12 hodin, není při vstupu do země povinně vyžadováno očkování proti žl. zimnici. Ostatní očkování nejsou povinná, ale některá jsou důrazně doporučovaná. Kromě Vámi zmiňovaného očkování proti břišnímu tyfu /od dvou let věku/, také očkování proti žloutence typu A /od 1 roku věku. Nedávno proběhla na Zanzibaru epidemie cholery a toto onemocnění se zde vyskytuje endemicky. Cholera i tyfus jsou u takto malého dítěte nemoci ohrožující život. Vzhledem k nedokončenému základnímu dětskému očkování a nemožnosti podání vakcíny jak proti tyfu, tak i proti choleře z důvodu věkové kontraindikace, bych Vám doporučovala zvážit cestu do rizikové oblasti a pokud je to možné, raději cestu odložit alespoň do věku 2 let, kdy se dá proti těmto nemocem chránit. Dítě bude mít vyzrálejší imunitu a doplněná další očkování dle očk. kalendáře.

MUDr. Květa Bartošová