Filtry

Plané neštovice: Otěhotnění po první dávce

Je mi 27 let, mám dva syny 4 a 0,5 let. Před měsícem jsem se nechala očkovat na plané neštovice první dávkou a na to jsem nečekaně otěhotněla. Očkovací vakcína Varilrix. V příbalovém letáku jsem se dočetla, že se otěhotnění nedoporučuje. Můj lékař se nedomnívá, že by toto očkování mohlo plod ohrozit. Na internetu jsem se v různých článcích dočetla, že naopak toto očkování může poškodit plod.
Obecně se po očkování živých oslabených vakcín, v tomto případě po očkování proti planým neštovicím vakcínou Varilrix, nedoporučuje otěhotnět podle obecného doporučení ACIP minimálně 1 měsíc po očkování /ideální je 3 měsíce. Virulence vakcinačního viru je ale výrazně nižší než u divokého viru, způsobujícího onemocnění. V dlouhodobých studiích byly celosvětově sledovány ženy, které otěhotněly do 3 měsíců po očkování a v průběhu 10 let nebyl zjištěn žádný případ postižení novorozence tzv. vrozeným varicelozním syndromem. I pro ženy, které otěhotněly během kratší doby než 1 měsíc, není v žádném případě důvod pro přerušení těhotenství, neboť není ani žádné teoretické riziko poškození plodu.  V rámci preventivních prohlídek informujte o této skutečnosti svého gynekologa. V očkování 2. dávkou vakcíny Varilrix nyní v době těhotenství pokračovat nedoporučuji. Jedna dávka vakcíny Varilrix Vám nyní bude poskytovat cca za 14 dní po očkování první dávkou protilátkovou ochranu, druhá dávka by se měla podat v odstupu min. za 6 týdnů od první dávky a ta pak zajistí dlouhodobou protilátkovou protekci. Ve Vašem případě bych doporučila při delším skluzu očkování 2. dávky vzhledem k těhotenství a následnému kojení ještě zkontrolovat předtím hladinu protilátek proti neštovicím.

MUDr. Květa Bartošová

Meningokokové nákazy: Očkování adolescenta

Uvažujeme o očkování 17 letého syna proti meningokoku. Který z typů vakcíny je podle Vás pro jeho věkovou skupinu a pohyb v ČR a Evropě nejvhodnější? Děkuji.
Pro člověka jsou meningokoky závažné infekce, které se přenášejí kapénkami. Jedná se o meningokokové záněty mozkových blan. Vakcinace je vhodná pro cestovatele, kteří cestují do oblastí s vysokou koncentrací lidí, zejména pokud se jedná o dlouhodobý pobyt, pokud budou podstupovat např. větší fyzickou zátěž (hory, kola, sportovní soutěže apod.) nebo budou v úzkém kontaktu s domácí populací (cestování prostředky hromadné dopravy, účast na hromadných akcích, bydlení v ubytovnách nižší cenové kategorie apod.). Jednoznačně se očkování proti meningokokové meningitidě doporučuje i imunitně oslabeným osobám. Riziko nákazy je někdy větší v dopravním prostředku např. na letišti a v letadle směrem do místa pobytu, než v samotné cílové destinaci, proto při dlouhodobých letech je očkování proti meningokoku významně doporučeno. Očkování je vhodné pro děti, adolescenty a dospělé osoby. Infekce se může vyskytnout v kterémkoli věku, zvýšená nemocnost i úmrtnost je však vzhledem k většímu imunitnímu oslabení u malých dětí do 5 let věku a právě adolescentů 15–19 let. Imunita po očkování proti této nemoci nastupuje za 2 týdny po aplikaci vakcíny a ochrana je min. 5 let. Všechny případy infekce u lidské populace způsobuje 5 typů bakterie – A, B, C, Y, W-135. V dnešní době je možná ochrana očkováním proti všem z nich, buď samostatnou vakcínou proti typu B /vakcína Bexero 2 dávky odstup min. 2 měsíce/ nebo 4-valentní vakcínou proti zbylým typům meningokoka  (A,C,Y,W-135) jednou dávkou - vakcína Menveo nebo Nimenrix. V ČR a v Evropě je převažující podíl meningokoka typu B, ale i typy C a Y jsou zde zastoupeny v menší míře. Např. pro pobyty v Asii jsou pak zastoupeny především sérotypy meningokoka typu  B a W 135, ostatní typy jsou v menší míře. Nejlépe je tedy zkombinovat pro Vašeho 17 letého syna pro pobyt v ČR, ale i na cesty do zahraničí, oba druhy výše jmenovaných vakcín proti všem typům meningokoka.

MUDr. Květa Bartošová

Namibie: Očkování před cestou

Letím do Namibie na 11 dní od 30. 12. 2016 do 11. 1. 2017. Přiletím na letiště Windhoek a potom budu na moderní farmě vedené Němci asi 200 km jižně od Windhoeku. Jaké mi doporučíte očkování? Od známých, kteří tam už několikrát byli jsem slyšel, že očkování potřeba není. Pokud nějaké tak snad proti žloutence.
Jako základní nadstandartní očkování do oblasti Namibie je doporučeno očkování proti žloutenkám A, B, břišnímu tyfu a meningokokovým nákazám. Vhodné je také mít před cestou zkontrolovánu platnost očkování proti tetanu. Riziko malárie jižně od hl. města nehrozí, existuje pouze v severních oblastech země /celoročně v oblasti podél Okawanga. Při pobytech mimo dosah lékařské péče v této zemi bych doporučila také preventivní očkování proti vzteklině, které hrozí při poranění zvířetem a vakcíny jsou zde dostupné pouze ve velkých městech. Preventivní vakcinace se provádí ve 3 základních dávkách před cestou. V případě zájmu o očkování a vybavení cestovní lékárničky nás můžete kontaktovat.

MUDr. Květa Bartošová

Srí Lanka: Prevence v těhotenství

Jsem v 16tt a rádi bychom v půlce listopadu na Srí Lanku (budu 21tt). Plánujeme to jako relaxační dovolenou na jihu či jihozápadě. Jak je to prosím s očkováním nebo prevencí?

K prevenci nákaz přenášených vodou a jídlem, především žloutenky typu A  a břišního tyfu se doporučuje, zvláště při nemožnosti očkování těchto vakcín v těhotenství,  dodržovat základní hygienická opatření např.  tepelně zpracované potraviny, balená sycená voda, vlastnoruční oloupání ovoce, zeleniny, nestravovat se na ulicích, nepřidávat led do nápojů a dodržovat úzkostlivě osobní hygienu. K prevenci arboviróz tj. nákaz přenášených komárem, jako jsou např. horečky dengue a chikungunya /přenos především denními komáry / bych doporučila používat  především účinné repelenty se složkou DEET, moskytiery, el. odpuzovače do zásuvky typu Raid. aj. prostředky. Malárie se na Srí Lance již nevyskytuje.

MUDr. Květa Bartošová

Brazílie: Očkování proti žluté zimnici

Chystám se na cestu do Brazílie do města Goiania, stát Goiás. Mám očkování proti žloutence A i B, tetanus přeočkovaný před 3 lety. Chtěla bych se zeptat, zda si myslíte, že je do této oblasti nutná vakcína proti žluté zimnici?
Do oblasti státu Goiás v Brazílii se očkování proti žluté zimnici /přenos komárem rodu Aedes/ doporučuje. Toto očkování, včetně certifikace v mezinárodním očkovacím průkaze provádíme v našich očkovacích centrech. Jedna dávka této vakcíny chrání dlouhodobě.  Z doporučených očkování do této země je vhodné mít také jako základ očkovanou žloutenku A+ B /3 dávky/, břišní tyf, platný tetanus do 15 let po poslední vakcinaci. Ve Vašem případě bych tedy doporučila ke žluté zimnici rovněž očkování proti břišnímu tyfu. Jedna dávka poskytuje ochranu na 3 roky. Podrobnější konzultaci očkování a dalších zdravotních rizik provedeme při Vaší návštěvě přímo v očkovacím centru.

MUDr. Květa Bartošová

Plané neštovice: Riziko nákazy očkovaného batolete

Dcera si "přinesla" ze školky domů plané neštovice, současně máme menší dítě (20 měs.), které bylo cca před 4 týdny očkováno vakcínou proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím. Bojím se špatného průběhu v případě infikování druhorozeného. Momentálně jsou od sebe oddělení, máme v tom pokračovat nebo nechat přirozenou cestou nakazit i přes to, že mladší má oslabenou imunitu po očkování?
Za daných okolností je tak malé dítě vhodnější držet odděleně. Pokud však byly děti v kontaktu alespoň chvilku v období 2-3 týdnů před nástupem prvních projevů nemoci s vyrážkou, je pravděpodobné, že k nákaze menšího dítěte již došlo a nemoc se projeví po uplynutí inkubační doby 10 až 23 dnů (v průměru 14 dnů). Virus planých neštovic je vysoce infekční a přenáší se vzdušnou cestou již v průběhu inkubační doby ještě před prvními projevy nemoci.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D.

Mexiko: Očkování před cestou

Na začátku března (tj. za měsíc a půl) mám jet do Mexika, oblasti kolem hlavního města. Chtěl jsem se nechat očkovat, hlavně proti žloutence, ale je to moc krátká doba k odletu na celé očkování. O očkování žloutenkou (A + B) zájem mám i do budoucna, chci se Vás zeptat, jestli to má cenu začínat očkovací cyklus před cestou, nebo to nechat a dbát více na prevenci? V Mexiku budu tam zhruba 2 a půl týdne. Zájem jsem měl i o očkování proti břišnímu tyfu, tak se chci dále zeptat, jestli bych se měl nechat očkovat alespoň proti němu?
Vakcíny proti virové hepatitidě A+B a břišnímu tyfu skutečně představují pro danou oblast důležitý preventivní základ. Protekci poskytují již první 2 dávky vakcíny proti žloutence A+B, které se aplikují v odstupu 4 týdnů. Nebudete-li tedy první návštěvu očkovacího centra příliš odkládat, obě vakcíny do odjezdu stihnete. Vakcína proti břišnímu tyfu by se měla ideálně aplikovat s první dávkou vakcíny proti hepatitidám.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D.

Klíšťová encefalitida: Promeškané přeočkování

Měl bych dotaz ohledně očkování proti klíšťové encefalitidě. Před 4 lety a 2 měsíci jsem byl očkován látkou FSME-IMMUN pro dospělé (3.dávka 7.11. 2007). Měl jsem za to, že další přeočkování je za 5 let a ne za 3 roky, nicméně stalo se a uběhly 4 roky a 2 měsíce. Bude mě stačit nyní přeočkovat další dávkou, nebo je nutné absolvovat celé očkování znovu? Je mně 38 let, jsem zdravý, sportovec bez jakýchkoliv zdravotních problémů.
Dobrý den, první přeočkování je dle platného schématu skutečně po 3 letech a následně až do 60 let věku jednou dávkou co 5 let. Je velmi pravděpodobné, že protilátky pořád máte, ale absolutní jistotu Vám dá až test z krve (séra). V případě přetrvávajících protilátek by na předchozí očkování šlo navázat posilující booster dávkou. Je to na osobní konzultaci a další postup se musí zvolit i dle míry rizika a pravděpodobnosti expozice infekci, tj. jestli se pohybujete ve vysoce rizikových oblastech apod.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D.

Pneumokokové nákazy: Odklad očkování hexavakcínou

Moje dcera je očkována vakcínou Prevenar 13 a k tomu hexavakcínou. Po očkování druhou dávkou se jí vyrazil silný ekzém. Jak dlouho lze maximálně odložit další dávku, aby se nesnížila účinnost, a zároveň si dcera oddechla po tom náporu?
Ideálně ne víc než 2 týdny od doporučeného schématu očkování (první tři dávky se očkují od započatého 9., 13. a 17. týdne věku). V daném případě by však bylo možné obě vakcíny oddělit a aplikovat hexavakcínu podle klasického schématu a Prevenar 13 o 2 týdny později.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D.

Thajsko: Cestování s kojencem

Koncem října 2012 bychom chtěli odcestovat na 14 dní do Thajska s 8 měsíční dcerou. Cestujeme jako batůžkáři velmi často a v posledních letech tam vídáme i mnoho malých dětí (kojenců). Nevím ale, co všechno je třeba ohledně očkování, mohli byste mi poradit? Stihla by vůbec ve svém věku všechny potřebné vakcíny?
Předpokládám, že Vaše dcera má 8 měsíců teď (ne v čase cesty, to by byla momentálně ještě před narozením). Pokud bude mít při odjezdu cca 18 měsíců, prioritou bude pravidelné očkování, které má zdarma v ambulanci praktického lékaře pro děti a dorost, včetně pneumokokové vakcíny a trojvakcíny proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím. Z dalších vakcín by pro tak malé dítě přicházela v úvahu jen vakcína proti zánětu mozkových blan tzv. meningokokové meningitidě a žloutence typu A. Cesta s tak malým dítětem není bez rizika, z hlediska nemocí přenášených vzdušnou cestou představuje riziko každý přelidněný prostor např. i letadlo. Navíc pokud nebudete v roce a půl plně kojit, je možné i získání střevní nákazy. Před cestou s malým dítětem do exotické destinace je potřeba si položit otázku, jak kvalitní zdravotní péče se mu může dostat v případě zdravotních problémů. Neuvádíte přesně oblasti, ve kterých se budete pohybovat, proto to není možné posoudit. Soukromé nemocnice jsou v turistických oblastech Thajska na velmi dobré úrovni (s výjimkou severu), i tak však platí, že s tak malým dítětem si na tak dalekou cestu troufne jen velmi malá část rodičů. I kvůli tomu, že samotné dítě z takové cesty nebude mít žádný velký zážitek a nezůstane mu ani paměťová stopa, zažije však poměrně značný dyskomfort a narušení běžné rutiny.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D.

Thajsko: Očkování

Moje dcera odletí v únoru na čtyři měsíce na studijní cestu do Thajska. Chtěla bych informaci, jaká očkování jsou opravdu nutná?

Jednoznačně potřebné je očkování proti virové hepatitidě A+B (má-li dcera již očkovaný typ B žloutenky, bude postačovat vakcinace proti typu A), dále proti břišnímu tyfu a meningokokové meningitidě (zánětu mozkových blan). Pokud by dcera měla v plánu cestovat i do odlehlejších oblastí Thajska, bude nutné zvážit i očkování proti vzteklině.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D.

Zanzibar: Očkování

Dcera s přítelem letí v únoru 2012 do Zanzibaru. Jak je to s očkováním?
Pro přesné posouzení situace bychom potřebovali podrobnější informace. Vycházíme-li z toho, že se jedná o zdravé osoby a klasickou dovolenou v trvání cca 10–14 dnů s pobytem v hotelu a bez cesty na pevninu (např. na safari), doporučujeme jako základ vakcinaci proti virové hepatitidě (žloutence) A+B, břišnímu tyfu a k tomu případně i proti meningokokové meningitidě (zánět mozkových blan). K aplikaci těchto vakcín postačují 2 návštěvy Očkovacího centra v odstupu jednoho měsíce. Druhá návštěva by měla být alespoň 2 týdny před odjezdem, takže celkově je potřebné zahájit očkování přibližně 6 týdnů před cestou.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D.