Filtry

Klíšťová encefalitida: Alergie

Můžu se nechat očkovat proti klíšťové encefalitidě, když jsem alergik – vejce, med, penicilin, pyl?

Pokud můžete konzumovat vajíčka v jídle, tak je očkování proti klíšťové encefalitidě možné po předchozím užití tablety proti alergii tzv. antihistaminika (např. Zyrtec). V opačném případě pro Vás toto očkování není vhodné. Je-li však riziko nákazy vysoké, např. při dlouhodobém pobytu v oblasti s výskytem nemoci, přicházelo by v úvahu preventivní očkování v nemocničním zařízení. Ostatní uvedené alergie – med, penicilin, pyl – nejsou překážkou vakcinace.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D.

Žlutá zimnice: Těhotenství

Z pracovních důvodů se mám nechat očkovat proti žluté zimnici. Nepůsobí očkování negativně při pokusu o těhotenství?

Oficiální stanovisko výrobce k aplikaci vakcíny v těhotenství zní doslovně takto: "S přípravkem Stamaril nebyly provedeny reprodukční studie na zvířatech a potenciální riziko pro člověka není známé. Údaje o podání omezenému počtu těhotných žen nenaznačují žádné nežádoucí účinky přípravku Stamaril na průběh těhotenství nebo na zdraví plodu/novorozence. Nicméně, přípravek Stamaril se těhotným ženám podává jen v nutných případech a pouze po pečlivém zvážení potenciálních rizik a přínosů." I když není známo, že by očkování vakcínou Stamaril proti žluté zimnici v těhotenství způsobilo poškození plodu, nelze to úplně vyloučit. Proto doporučujeme zabránit otěhotnění 1 měsíc po obdržení vakcíny.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D.

Očkování: Nachlazení

Jsem nachlazená (již 6. den, nachlazení pomalu odeznívá). Mohu se nechat očkovat 2. dávkou žloutenky typu A, B a břišním tyfem?

V době očkování nesmíte být akutně nemocná (rýma nebo mírné nachlazení nejsou překážkou očkování). O konkrétní možnosti očkování rozhodne lékař na základě osobní návštěvy v očkovacím centru. Doporučuji Vám objednat se na konzultaci na zákaznické lince, kde s Vámi lékař probere možnosti očkování s ohledem na Váš zdravotní stav.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D.