Filtry

Meningokokové nákazy: Plánované očkování dítěte

Syn 3 roky má v úterý 25. 8. 2020 naplánované očkování proti meningokokům vakcínou Bexsero. Jak moc vakcína ovlivňuje imunitu dítěte? (Obavy ze současné situace ohledně covid-19 a jiných respiračních nemocí.) Syn k 1. září nastupuje prvně do mateřské školy.
Dobrý den, vakcína Bexsero proti meningokokům séroskupiny B je vakcína "neživá" a velmi dobře snášena, ve světě již bylo vyočkováno více než 50 milionů dávek. Stran covidu a respiračních infekcí nemusíte mít obavy – v tomto směru ho to výrazněji neoslabí. Po aplikaci bývají častější lokální reakce v místě aplikace – pobolívání v místě vpichu a zarudnutí, může být i otok a může se také objevit teplota. Je doporučováno dát před aplikaci vakcíny preventivní dávku Paralenu (paracetamol).

MUDr. Ivo Hiemer

Chřipka: Těhotenství

Mám 12 měsíční miminko, které stále kojím. Vzhledem k situaci s koronavirem bych se chtěla letos nechat očkovat na chřipku. Je to pro kojení vhodné a dostane můj malý syn také protilátky?

Vakcínu proti chřipce je možné aplikovat i v době kojení a dokonce i gravidním ženám. Kojením však nedochází k takovému přenosu protilátek na dítě, aby bylo kojené dítě těmito protilátkami plně chráněno.

MUDr. Ivo Hiemer

 

Pneumokokové nákazy: Očkování dítěte

Chci naočkovat syna vakcínou Prevenar 13. Zajímalo by mě, zda je vhodnější očkovat jej ve 2. a 4. měsíci, nebo 4. a 6. měsíci, nebo je to zcela jedno?
Pokud je dítko zdravé, nemá žádnou kontraindikaci k očkování, tak je lepší aplikovat první dávku co nejdříve – ve 2. měsíci života, aby bylo dítko co nejdříve chráněné. V časném věku je totiž jedno z nejvyšších rizik onemocnění pneumokokem. Druhá dávka s odstupem dvou měsíců a třetí dávka ve věku 11–15 měsíců (v rámci třídávkového schématu).

MUDr. Ivo Hiemer

Klíšťová encefalitida: Odložení 2. dávky

Mám za sebou první dávku proti klíšťové encefalitidě, 2. dávku jsem bohužel musela kvůli viróze odložit, ale chystám se během následujících dní. Chci se zeptat – chrání 1. dávka alespoň částečně proti nemoci? A co by se stalo, kdybych náhodou chytla mezi 1. a 2. dávkou klíště? Mám strávit víkend v přírodě, samozřejmě vezmu repelenty, ale i tak mám obavy.
Dobrý den, po první dávce ještě nemáte ochranou hladinu protilátek. Očkování dostatečně chrání až tak 7–10 dní po druhé dávce. V případě nákazy by však onemocnění mohlo mít lehčí průběh.

MUDr. Ilona Kochová 

Černý kašel: Plánované těhotenství a očkování

Plánujeme potomka a bylo mi doporučeno nechat se očkovat proti černému kašli. Doporučujete to také? Praktický lékař mi řekl, že černý kašel se očkuje pouze v kombinaci s dalšími látkami. Mluvil o vakcíně Boostrix Polio. Já byla ale v roce 2017 očkována proti tetanu. Nevadí to?
Dobrý den, doporučuji očkovat trojvakcínu proti tetanu, záškrtu a černému kašli. Nejvyšší efekt má vakcína podaná v 28. až 36. týdnu těhotenství (vakcína Boostrix nebo Adacel).
Očkování proti tetanu v r. 2017 nevadí.

MUDr. Ilona Kochová

Vzteklina: Očkování po poranění od psa

Při mé návštěvě souseda okolo mě běhal jeho pes, radostně štěkal a dorážel na mě a pak mně lehce kousl do nohy. Nevěnoval jsem tomu pozornost, nijak moc to nebolelo. Doma jsem pak zjistil, že mi poranil kůži na noze. Druhý den se mi rána zanítila a v zhruba minutových intervalech opakovaně svědila a to téměř celý den. Teď (další den) už svědění necítím, ale mám obavy, že pes mohl být nakažený. Měl bych se nechat očkovat na vzteklinu ?
Dobrý den, ČR je zemí bez vztekliny. Zkontrolujte si očkování proti tetanu. V případě hnisání v ráně zajděte na chirurgii.
 
MUDr. Ilona Kochová

Plané neštovice: Doposud neprodělané onemocnění

Syn, 6 let, stále neprodělal plané neštovice. Ve školce je měli několik let po sobě, ale nechytl je. Do jakého věku je, prosím, "bezpečné" neštovice chytit? V kolik letech ho má raději očkovat?
Dobrý den, plané neštovice jsou virové onemocnění, které může mít komplikace a závažný průběh v každém věku. Nikdy se nedá tvrdit, že je bezpečné. Může být komplikováno meningitidou, pneumonií, hnisáním puchýřků, může být spojeno i s hospitalizací.
Je dobré již nyní syna před planými neštovicemi chránit očkováním. Předně doporučuji vyšetřit, zda onemocnění neprodělal ve velmi mírné formě, která mohla zůstat skryta, přesto si mohl vytvořit ochranné protilátky.

MUDr. Hana Ševčíková
 

Meningokokové nákazy: Délka ochrany očkování

Chci se zeptat, pokud očkuji roční dítě proti meningokokům, trvá jeho imunizace i do doby adolescentní, kdy je toto věkové období považováno za rizikové? Nebo se musí očkovaní opakovat?
Dobrý den, pokud se očkuje dítě vakcínou proti sérotypu ACWY, má vakcína protekci 5 let, pokud se dítě očkuje vakcínou proti sérotypu B, výrobce nestanovuje délku protekce v SPC, nicméně se určitě nedá počítat s protektivní hladinou až do doby adolescence.

MUDr. Hana Ševčíková

HPV: Očkování HPV pozitivního jedince

Je mi 31 let a jsem pozitivní na HPV. Bohužel nevím jaké přesně, ale dnes se mne gynekolog ptal, zda jsem očkovaná proti rakovině děložního čípku. Bohužel nejsem. Je ještě možnost nechat se naočkovat nyní?
Dobrý den, ano je to možné, díky očkování bude mít Váš organismus protilátky proti papilomavirům. Vhodná je vakcína s co nejširším spektrem ochrany. Lékaři na našich pracovištích Vám s výběrem vakcíny poradí.

MUDr. Hana Ševčíková

Černý kašel: Přeočkování v těhotenství

V listopadu mám termín porodu a následně v únoru mi uplyne 10 let od očkování Boostrixem. Chci se zeptat, jestli se mám nechat přeočkovat standardně až po 10 letech, nebo je očkování ve třetím trimestru pro dítě tak výhodné, že se mám nechat přeočkovat o něco dříve?
Dobrý den, určitě doporučuji očkování ve 3. trimestru, dítě bude mít díky tomu protilátky v maximální možné míře pro první měsíce života.

MUDr. Hana Ševčíková

Černý kašel: Hladina protilátek a přeočkování

Byla jsem přeočkována vakcínou Boostrix v červenci 2018. Teď jsem v 38. týdnu těhotenství a dala jsem si udělat rozbor na protilátky na černý kašel a vyšlo mi, že protilátky nemám. Je možné, že si tělo neudělalo protilátky nebo rozbor krve nemusí být spolehlivý? Pokud bych měla protilátky, tak jsem chtěla odložit hexavakcínu pro miminko o pár měsíců. 
Dobrý den, možné je obojí, jak uvádíte níže. Na druhé straně protilátky proti pertusové složce (složce proti černému kašli), drží z celé vakcíny nejkratší dobu – proto se doporučuje očkovat ve III. trimestru gravidity mezi 28-36. týdnem gravidity, aby při porodu přešlo na novorozené dítě co nejvíce mateřských ochranných protilátek. Po dvou letech od očkování již složka černého kašle u Vás nemusí být moc vysoká a nemusí dítě ochránit. Proto určitě doporučuji – pokud nebude nějaká kontraindikace – hexavakcínu u dítěte zbytečně neodkládat.

MUDr. Ivo Hiemer

Chřipka: Zdroj chřipkové nákazy

Dobrý den, zajímal by mě zdroj chřipkové nákazy. Píšete, že ji přenáší infikovaní jedinci. Jak se ale může chřipkou nakazit ten první člověk, který ji pak přenáší na ostatní?
Dobrý den, zdrojem a rezervoárem chřipkových virů je zejména vodní ptactvo v oblastech jihovýchodní Asie. Proto jsou nebezpečné a velmi rizikové stále popisované trhy s živými zvířaty v Asii, kdy dochází ke kontaktu těchto vodních ptáků (kačeny, husy apod. s další drůbeží a s prasaty), v těch se to zjednodušeně řečeno všechno "pomíchá" dohromady a vznikne nám nový druh sezónní nebo pandemické chřipky. Je to opravdu velmi zjednodušeně řečeno... Poté dojde k přenosu z těchto zvířat na člověka a máme zde "Pacienta 0", který se stanem novým zdrojem a přenašečem nákazy.

MUDr. Ivo Hiemer