Filtry

Plané neštovice: Očkování živou vakcínou

Máme doma tříletého chlapečka a nedonošeného novorozence, narodil se o tři měsíce dřív v červnu. Staršího chlapečka jsme nechali očkovat proti neštovicím, abychom před nimi chránili našeho nedonošence. Vzhledem k tomu, že je vakcína živá, mohlo by se stát, že by očkovaný nakazil bratra nějakou dobu po očkování?
Dobrý den, přenos vakcinačního viru je možný, ale velmi málo pravděpodobný, protože vakcinační virus je oslabený.

MUDr. Ilona Kochová

Chřipka: Splenektomie

Prosím o informaci, zda byste v mém případě doporučili očkování proti chřipce a pokud ano, tak proč? Jsem pacientka po splenektomii a s ulcerosní kolitidou, nyní v klidu. Jiné nemoci nemám. Je mi 37 let.

Očkování pro Vás je důležité z důvodu imunosuprese způsobené skutečností, že nemáte slezinu a trpíte autoimunitním onemocněním. Váš organismus může tedy onemocnění chřipkou zvládat hůře, než organismus zdravý.

MUDr. Hana Ševčíková

Chřipka: Očkování seniora

Doporučujete nechat očkovat osobu, které již bylo 91 let vakcínou proti chřipce?

Dobrý den, určitě ano, v tomto věku se sice může vytvořit po očkování nižší úroveň ochrany díky menší výkonnosti obranného systému, přesto může díky očkování onemocnění proběhnout v lehčí formě.

MUDr. Hana Ševčíková

HPV: Očkování po konizaci děložního čípku

Je mi 40 let a jsem pozitivní na HPV 45, 18. V červnu 2020 jsem byla na konizaci děložního čípku, kvůli špatnému cytologickému výsledku. Histologie následně v pořádku. Jaký druh typ očkování je pro mě prosím vhodný? Měl by se naočkovat i manžel?
Vaši schopnost bránit se novým infekcím HPV může posílit očkování proti HPV vakcínou s co nejširším spektrem. Očkování Vašeho manžela může být předmětem individuální konzultace. Doporučuji Vaši osobní návštěvu na našem pracovišti. 

MUDr. Hana Ševčíková 

 

Klíšťová encefalitida: Plánované těhotenství

Chceme s partnerkou počít dítě a zajímá nás, zda je bezprostřední početí kontraindikací k očkování na KE (posilující dávka po pěti letech). Resp. když jeden den naočkujeme, můžeme počít ten samý den bez obav?

Očkování proti KE není kontraindikací početí dítěte. V souvislosti s plánovanou graviditou doporučuji zvážit očkování proti chřipce a černému kašli, kontrolu hladiny protilátek proti spalničkám a případně planým neštovicím při jejich negativní anamnéze.

MUDr. Hana Ševčíková

Pneumokoky: Bezpečnost očkování u seniora

Je bezpečné očkování vakcínou Prevenar 13 pro seniora 80 let – žena, pokud byla léčena před dvěma lety s diagnózou hluboká žilní trombóza dolní končetiny?
Ano, v tomto ohledu je vakcína bezpečná.


MUDr. Hana Ševčíková

Meningokokové nákazy: Plánované očkování dítěte

Syn 3 roky má v úterý 25. 8. 2020 naplánované očkování proti meningokokům vakcínou Bexsero. Jak moc vakcína ovlivňuje imunitu dítěte? (Obavy ze současné situace ohledně covid-19 a jiných respiračních nemocí.) Syn k 1. září nastupuje prvně do mateřské školy.
Dobrý den, vakcína Bexsero proti meningokokům séroskupiny B je vakcína "neživá" a velmi dobře snášena, ve světě již bylo vyočkováno více než 50 milionů dávek. Stran covidu a respiračních infekcí nemusíte mít obavy – v tomto směru ho to výrazněji neoslabí. Po aplikaci bývají častější lokální reakce v místě aplikace – pobolívání v místě vpichu a zarudnutí, může být i otok a může se také objevit teplota. Je doporučováno dát před aplikaci vakcíny preventivní dávku Paralenu (paracetamol).

MUDr. Ivo Hiemer

Chřipka: Těhotenství

Mám 12 měsíční miminko, které stále kojím. Vzhledem k situaci s koronavirem bych se chtěla letos nechat očkovat na chřipku. Je to pro kojení vhodné a dostane můj malý syn také protilátky?

Vakcínu proti chřipce je možné aplikovat i v době kojení a dokonce i gravidním ženám. Kojením však nedochází k takovému přenosu protilátek na dítě, aby bylo kojené dítě těmito protilátkami plně chráněno.

MUDr. Ivo Hiemer

 

Pneumokokové nákazy: Očkování dítěte

Chci naočkovat syna vakcínou Prevenar 13. Zajímalo by mě, zda je vhodnější očkovat jej ve 2. a 4. měsíci, nebo 4. a 6. měsíci, nebo je to zcela jedno?
Pokud je dítko zdravé, nemá žádnou kontraindikaci k očkování, tak je lepší aplikovat první dávku co nejdříve – ve 2. měsíci života, aby bylo dítko co nejdříve chráněné. V časném věku je totiž jedno z nejvyšších rizik onemocnění pneumokokem. Druhá dávka s odstupem dvou měsíců a třetí dávka ve věku 11–15 měsíců (v rámci třídávkového schématu).

MUDr. Ivo Hiemer

Klíšťová encefalitida: Odložení 2. dávky

Mám za sebou první dávku proti klíšťové encefalitidě, 2. dávku jsem bohužel musela kvůli viróze odložit, ale chystám se během následujících dní. Chci se zeptat – chrání 1. dávka alespoň částečně proti nemoci? A co by se stalo, kdybych náhodou chytla mezi 1. a 2. dávkou klíště? Mám strávit víkend v přírodě, samozřejmě vezmu repelenty, ale i tak mám obavy.
Dobrý den, po první dávce ještě nemáte ochranou hladinu protilátek. Očkování dostatečně chrání až tak 7–10 dní po druhé dávce. V případě nákazy by však onemocnění mohlo mít lehčí průběh.

MUDr. Ilona Kochová 

Černý kašel: Plánované těhotenství a očkování

Plánujeme potomka a bylo mi doporučeno nechat se očkovat proti černému kašli. Doporučujete to také? Praktický lékař mi řekl, že černý kašel se očkuje pouze v kombinaci s dalšími látkami. Mluvil o vakcíně Boostrix Polio. Já byla ale v roce 2017 očkována proti tetanu. Nevadí to?
Dobrý den, doporučuji očkovat trojvakcínu proti tetanu, záškrtu a černému kašli. Nejvyšší efekt má vakcína podaná v 28. až 36. týdnu těhotenství (vakcína Boostrix nebo Adacel).
Očkování proti tetanu v r. 2017 nevadí.

MUDr. Ilona Kochová

Vzteklina: Očkování po poranění od psa

Při mé návštěvě souseda okolo mě běhal jeho pes, radostně štěkal a dorážel na mě a pak mně lehce kousl do nohy. Nevěnoval jsem tomu pozornost, nijak moc to nebolelo. Doma jsem pak zjistil, že mi poranil kůži na noze. Druhý den se mi rána zanítila a v zhruba minutových intervalech opakovaně svědila a to téměř celý den. Teď (další den) už svědění necítím, ale mám obavy, že pes mohl být nakažený. Měl bych se nechat očkovat na vzteklinu ?
Dobrý den, ČR je zemí bez vztekliny. Zkontrolujte si očkování proti tetanu. V případě hnisání v ráně zajděte na chirurgii.
 
MUDr. Ilona Kochová