K přenosu viru žloutenky typu A dochází nejen špinavýma rukama, což můžeme každý ovlivnit, ale i kontaminovanými potravinami či vodou, což už se ovlivňuje hůř. Již desítky nemocných jsou evidovány při současné epidemii na jihu Čech. Nakazit se může opravdu každý, žloutenka není výsadou jen určitých socioekonomických skupin nebo cestovatelů do „třetích“ zemí.
Každoročně je v České republice zaznamenáno několik desítek až stovek (výjimečně i tisíc) případů virového zánětu jater typu A, které mu lze přitom snadno předejít.
Záludností onemocnění je, že nakažený člověk je infekční až dva týdny před prvními projevy onemocnění, kdy netuší, že virus kolem sebe šíří. Virus se vylučuje především stolicí.
Nejčastěji se nakazí lidé ve společné domácnosti, děti a partneři, blízcí. Pokud je nakažený potravinář a nedodržuje striktně hygienu rukou, mohou se prostřednictvím kontaminovaných potravin nakazit desítky lidí.
Onemocnění probíhá s výraznějšími příznaky u dospělých a starších osob, u kterých může mít i těžký průběh. Nezbytná je izolace na infekčním oddělení. Kauzální lék neexistuje, léčba je pouze podpůrná. Po prodělaném onemocnění se nemocný zotavuje několik měsíců, kdy je třeba dodržovat i dietní režim. Nepříjemná jsou pak i opatření v okolí nakaženého – jeho blízké a spolupracovníky čeká padesátidenní omezení v podobě lékařského dohledu (odběry krve, omezení rizikových činností).
Jedinou účinnou prevencí onemocnění se tak stává očkování neživou vakcínou, které po absolvování dvoudávkového schématu chrání očkovaného po desetiletí.
Díky očkování se člověk může vyhnout i nepříjemným opatřením při výskytu hepatitidy typu A v okolí.
MUDr. Hana Tkadlecová
lékař centra Očkování a cestovní medicíny Avenier