Hongkongští úředníci nahlásili podezření na otravu ciguatoxiny u 2 osob. Hlášení zahrnuje 2 ženy ve věku 34 a 66 let, u kterých se objevily příznaky otravy ciguatoxinem, které zahrnovaly bolesti břicha, průjem asi 6 až 7 hodin po konzumaci mořské ryby při večeři doma dne 5. dubna 2021. U jedné z pacientek se vyvinula necitlivost části těla, ošetřena byla na úrazovém a pohotovostním oddělení nemocnice Kwong Wah následující den 6. dubna 2021, byla přijata k dalšímu vyšetření. Obě pacientky jsou ve stabilizovaném stavu. První šetření odhalilo, že konzumované ryby byly zakoupeny ve stánku s rybami na tržišti Yeung Uk Road Market, Tsuen Wan, 4. dubna 2021.
Ryby otrávené „ciguatoxinem“ jsou postrachem rybářů žijících v oblasti havajských ostrovů, Karibské oblasti, Tichomoří a Austrálie. Velmi časté případy nemocných ryb byly zaznamenány u větších dravých ryb žijících v blízkosti korálových útesů tropických moří – zejména barakudy a všech druhů kaniců. Tyto ryby jsou často loveny pro jejich chutné maso a stávají se tak potenciálním nebezpečím pro člověka. Otrava těmito nemocnými rybami je poměrně častá u turistů, kteří cestují do těchto oblastí tzv.“na vlastní pěst“ a sami si tam připravují jídlo. Stává se, že jim rybáři prodají tyto nemocné ryby (nebo si je turisté sami uloví) a po pozření tohoto rybího masa onemocní. Toxin se neničí tepelnou úpravou.
Nástup prvních příznaků onemocnění se objevuje 3 – 4 hodiny po požití toxické ryby. Dochází ke gastrointestinálním potížím, především k nevolnosti, zvracení, průjmům a abdominálním křečím. Objevují se i nervové příznaky včetně paralýzy svalů, projevující se necitlivostí, brněním obličejových svalů, poruchami dýchání, které mohou vést až ke smrti postiženého. Častými příznaky bývají i kardiovaskulární potíže, jako je bradykardie, tachykardie, arytmie a pokles tlaku. Zvláštním příznakem je odlišné vnímání pocitu tepla a chladu. Teplé je vnímáno jako studené a studené jako horké. Po několika dnech se může objevit vyrážka na kůži. Následují neurologické problémy, které mohou trvat několik týdnů až měsíců. K úmrtí dochází zřídka, a to v důsledku deprese dechu a křečí.
Ciguatoxin narušuje činnost sodíkové pumpy, a dochází tak ke zvýšení propustnosti buněčné membrány pro sodíkové ionty. Ciguatoxin byl izolován z masa a vnitřností „ciguatoxické ryby", ale ryba jej sama nevyrábí, jen jej v těle kumuluje. Toxin se nejvíce soustřeďuje ve vnitřnostech ryb - zejména v játrech. Do jejího těla se dostává s potravou. Předpokládá se, že toxin produkují určité druhy dinoflagellat – zejména Gambierdiscus toxicus. Za možného původce jedu jsou pokládány i určité druhy mořských řas, popřípadě bakterie.
Domorodci lovící v těchto oblastech mají vyzkoušenou praktiku, jak zjistit, zda je ryba nemocná. Odříznou kousek a vhodí ho do mraveniště. Pokud je rybí maso nezávadné, mravenci se k němu rychle seběhnou a začnou ho konzumovat. Pokud je ryba nemocná, vůbec si masa nevšimnou - naopak se od něho odtáhnou. Druhou „zkouškou“ je pokus na kočce. Pokud kočka maso nepozře nebo ho po pozření vyzvrací, je to důkaz toho, že rybí maso „není v pořádku“ a ryba se nedoporučuje konzumovat. Možná je to jen pověra, ale stoprocentně to funguje a místní lidé to tak běžně dělají.
Aktualizováno: 17.4.2021
Zdroje:
https://promedmail.org/
http://www.toxicology.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=111